2 Ağustos 2013 Cuma

Origami kağıt katlama yöntemleri

     Origami bir kağıt katlama sanatıdır. Kağıt katlanarak çeşitli figürler elde edilir. Bu figürler herhangi bir eşya yada canlı olabilir. Kağıt katlamaya basit bir şekilde diyağramlar okunarak başlanabilir. Bunun için öncelikle bilinmesi gereken kağıt katlama yöntemleri çeşitli aşamalardan oluşur.

     1.Düzey kağıt katlama teknikleri

     Düzey 1 katlama teknikleri iki basit katlamadan oluşur. Pureland Origami (Basitleştirilmiş Origami) olarak da bilinir.ilki tepe katlama tekniğidir. Bu teknikte kare kağıt bir köşegenden gösterilen yönde katlanır.

Tepe katlama tekniği

      1.düzey ikinci teknik ise vadi katlama tekniğidir.Noktalı yerden arkaya doğru katlama yapılır.Sembolleri:Yarım uçlu içi boş ok ve çubuklu noktalı çizgidir.
Tepe katlama
       2.düzey katlama teknikleri
       Üç katlama yönteminden oluşur.
A) Dışa doğru katlama aşağıdaki gibidir. Dışana doğru katlamada çizgili yerlerden ok yönüne doğru katlanır. Yani kağıdın iç tarafını çizgili yerlerden itibaren dışarı çıkararak katlama işlemi yapılır.



B.İçe doğru katlama ise aşğıda verildiği gibidir. İçine doğru katlamada kağıdın arası açılarak çizgiden içe doğru katlanır
C.Aç ve bastır tekniğidir. Adından da anlaşılacağı gibi aç ve bastır katlamasında katlı kağıdın arası açılarak ok işaretlerinin yönüne doğru vadi ve tepe katlama yapılır ve ikinci adımdaki gibi bir görüntü elde edilir. daha sonra yine katlı kağıdın arası açılarak ok yönüne doğru vadi ve tepe katlama işlemleri gerçekleştirilir.
       3.Düzey katlama teknikleri
       5 katlama tekniğinden oluşmaktadır.
A) Tavşan kulağı katlama tekniğidir. Bu katlamada ok yönlerindeki katlamalar yapılır.İki katlama örneği vardır.
 B) İkili tavşan kulağı katlama tekniğidir. İkili tavşan kulağı katlamada katlı kağıdın arası açılarak okla gösterilern yerdeki noktaya basılıp tepe katlama, diğer okun yönünde çizgili yerlerden vadi katlama yapılır.
C) Pırlanta katlama tekniğidir. Pırlanta katlamada katlı kağıdın arası açılarak sağ ve sol noktalara basılıp aynı zamanda yukarıya tepe katlama yapılır.

 D) Geriye İçine Çöktürerek Katlama ve Öne İçine Çöktürerek Katlama tekniklerinden oluşur.İçine çöktürerek katlamalarda katlı kağıdın arası açılarak çizgili yerlerden içe doğrukatlanırsa öne doğru dışına katlanırsa geriye doğru çöktürerek katlama olur.
Geriye çöktürerek katlama

İleri çöktürülerek katlama
E) Geriye Dışına Çöktürerek Katlama tekniğidir. Geriye dışına çöktürerek katlamada içine çöktürerek katlamadan farklı olarak tepe ve vadi katlamalar dışarı doğru yapılır.

4.Düzey katlama teknikleri
 Düzey 4 katlamalar yukarıdaki katlamaların daha gelişmiş uygulamlarıdır.Batık katlamada şekilde de görüldüğü gibi tepe noktasına basılarak içe doğru çöktürme işlemiyle yapılır. Zorluk derecesi çok yüksektir.




1 yorum:

  1. Origami başta zor gibi geliyor insana ama emek harcadıkça zorluğu ortadan kalkıyor ve bir eğlenceye dönüşüyor. Güzel bilgi paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil